[...] jasno do zrozumienia, że jest skłonny wziąć udział w zawodach Pro Show, aby zagwarantować sobie miejsce na scenie. Na razie koncentruje się na regeneracji i przybieraniu masy poza sezonem. Mimo że pozwala sobie na więcej, uważa, aby nie przybrać na wadze za dużo. „Teraz jem częściej każdego dnia i nie jestem też aż tak aktywny. Organizm [...]
[...] Bjornsson wygląda i czuje się niezwykle silny na tym etapie przygotowań i szybko poczynił oszałamiające postępy. Dość dużym wyzwaniem było dla niego odzyskanie dawnej masy ciała w dość krótkim czasie. Obecnie waży 191 kg (421,1 funta), co jest zbliżone do wagi, którą miał w szczytowych latach swojej kariery. Hafthor Bjornsson początkowo [...]
Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]
[...] Ten system jest obarczony wieloma, poważnymi wadami, które stają się coraz bardziej dokuczliwe z czasem, gdy zawodnik osiągnie nieco wyższy poziom rozwoju sylwetki, siły i masy mięśniowej. I to jest właśnie najbardziej mylące. Moim zdaniem Podsumowując moim zdaniem, warto wypróbować różne rozwiązania, chyba największe możliwości elastycznej [...]
[...] od rozpoczęcia suplementacji można zauważyć wzrost siły i wytrzymałości mięśni. Jest to szczególnie widoczne u osób, które wcześniej nie stosowały kreatyny. Zwiększenie masy mięśniowej Kreatyna pomaga w zwiększeniu masy mięśniowej poprzez poprawę zdolności do wykonywania intensywnych treningów siłowych. Wzrost objętości mięśni wynika również [...]
[...] oka. Tymczasem dobra jakościowo gorzka czekolada może stanowić cenny składnik diety, a jej regularna konsumpcja wcale nie musi prowadzić do niechcianego przyrostu masy ciała czy problemów zdrowotnych. Istnieje przynajmniej siedem dobrych powodów, by jeść czekoladę. Poprawia nastrój, zwalcza chandrę Chociaż mechanizmy leżące u podłoża [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]
Podciąganie na drążku - z pozoru bardzo proste ćwiczenie, niby wystarczy dobrze się chwycić i podciągnąć kilka razy nasze własne ciało. Jednak bardzo wiele osób ma problem z tym ćwiczeniem, a całkiem spora część naszego społeczeństwa nie podciągnie się na drążku nawet jeden raz. Warto również spróbować różnych technik chwytów. Wiele osób nie [...]
Moda na bycie „skinny” powoli przemija, jednak wychudzone modelki wciąż przewijają się na okładkach gazet, wprowadzając tysiące kobiet w kompleksy i błędny pogląd, na to, jak powinna wyglądać ładna sylwetka. Jednak sylwetka typu „skinny” tj. szczupłe ręce, nogi, płaski bądź wklęsły brzuch, widoczne kości obojczyków, żeber itd. wcale nie są [...]
[...] Physiology. Naukowcy umieścili młodych mężczyzn w wieku 26 lat w 2-tygodniowym bezruchu na łóżku. Osoby badane nie mogły chodzić i siadać, co spowodowało szybki ubytek masy mięśniowej kończyn dolnych. Część z mężczyzn wykonywała trening wibracyjny 2 razy dziennie po 5 minut (20 Hz wibracji z amplitudą 2-4 mm). Mężczyźni mieli również [...]
Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]
[...] z niewłaściwą dietą, brak ruchu może wywołać wiele chorób, w tym cukrzycę. Również wiele rodzajów nowotworów powiązano z otyłością. Brak regularnego treningu powoduje utratę masy mięśniowej wynoszącą od 3% do 8% na dekadę, której towarzyszy spoczynkowa redukcja tempa metabolizmu i nagromadzenie tłuszczu. Co daje trening siłowy? 10 tygodni [...]
[...] drugie miejsce zaraz za Lee Haneyem mając tylko 22 lata na karku. Niestety w 1983 roku miał grypę trzy tygodnie przed NPC Nationals, choroba go wymęczyła, pozbawiła znacznej masy ciała i odbiła się na kondycji. Mendenhall rywalizował jeszcze przez kilka lat bez powodzenia, aż do 1986 roku gdzie ponownie zajął drugie miejsce w NPC Nationals, zanim [...]
[...] W badaniach Lesley L. Moisey i wsp. zastosowano w jednej z prób preparat TRUTOL. Jest to napój dostarczający 75 g dekstrozy. Okazało się, iż podawanie kofeiny (5 mg na kg masy ciała) ma duży wpływ na wrażliwość insulinową w trakcie testu tolerancji glukozy. Wyniki: grupa kawy z kofeiną (5 mg na kg m.c.) wskaźnik Matsudy wynosił 8.2 ± [...]
Kolagen należy do białek, które w organizmie człowieka występują w bardzo dużych ilościach. Buduje on tkanki łączne, w tym: ścięgna, więzadła, skórę i mięśnie. Jego główną funkcją jest dbanie o wytrzymałość poszczególnych struktur naszego ciała, jak elastyczność skóry czy wytrzymałość kości. Podsumowanie Zastosowanie kolagenu w diecie sportowca [...]
Dla sportowców wytrzymałościowych, a także każdego, kto chce w dobrej kondycji fizycznej dożyć sędziwego wieku, ashwagandha okazuje się jeszcze bardziej interesująca, niż wcześniej sądziliśmy. Według ostatnich badań przeprowadzonych przez hiszpańskich naukowców suplementacja ekstraktem z ashwagandhy zwiększa VO2max. Wyniki zaprezentowanego w [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
Wiemy, iż kofeina ma wpływ na tkankę tłuszczową, wydolność sportowca, jego czujność, ale czy jest skuteczna stosowana dzień po dniu? No właśnie, to postanowili zbadać naukowcy. Podsumowanie Obie dawki kofeiny zwiększyły osiągi w maksymalnym teście wysiłkowym w porównaniu z placebo i to w kolejne dwa dni. Kofeina jest przydatna dla sportowców [...]
Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]
Wspólną nazwą witaminy E określanych jest 8 podobny cząsteczek, podzielonych na 2 kategorie – tokoferole i tokotrienole. Wszystkie te formy są aktywne biologicznie, chociaż za najbardziej bioaktywną formę i prawdziwą niezbędną witaminę uznawany jest jedynie alfa tokoferol, ponieważ tylko ta postać wiąże się preferencyjnie z odpowiednim białkiem [...]